Waarom is een chirurgische wortelkanaalbehandeling nodig?
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Wie voert over het algemeen de chirurgische wortelkanaalbehandeling uit?
In het algemeen zal uw tandarts u voor de chirugische wortelkanaalbehandeling doorverwijzen naar een tandarts-endodontoloog of de kaakchirurg.
Uit welke stappen bestaat de chirurgische wortelkanaalbehandeling?
- Verdoven
De tandarts verdooft de omgeving van de tand of kies. - Ontstoken weefsel verwijderen
In het tandvlees maakt de tandarts een sneetje. Het tandvlees wordt omhooggetild om het kaakbot bij de wortelpunt zichtbaar te maken. Daarna kan het ontstoken weefsel rondom de wortelpunt verwijderd worden. - Holte opvullen
Met fijne apparatuur maakt de tandarts een kleine holte aan het einde van het wortelkanaal. Die wordt opnieuw gevuld en daarna wordt het tandvlees gehecht. Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt. - Wortelpunt
De wortelpunt wordt soms verwijderd. Met fijne apparatuur kan de tandarts daarna een kleine holte aan het einde van het wortelkanaal maken en opvullen. Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt. Daarna wordt het tandvlees gehecht.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Meestal geeft de tandarts een icepack mee om zwelling tegen te gaan. Bij een chirurgische ingreep krijgt u wat meer verdoving en is er een wond met hechtingen in de mond. Daarom kan werk waarbij u veel moet praten lastig zijn. Het is dan ook aan te raden om geen belangrijke afspraken in te plannen op de dag van de chirurgie en de eerste dagen erna. Een paar dagen na de ingreep is het aan te bevelen om pijnstillers te gebruiken.
Meestal komt u een paar dagen na de behandeling terug om de genezing te controleren en om de hechtingen te verwijderen.