Artikel van de maand

Artikel van de maand

Voor u hebben wij gelezen:

De effectiviteit van voorgemengde biokeramische wortelkanaalcementen versus standaard wortelkanaalcement op het resultaat van wortelkanaalbehandelingen, extrusies en pijn na obturatie: Een systematische review en meta-analyse.

Door Fausto Zamparini,  Jacopo Lenzi, Henry Fergus Duncan, Andrea Spinelli,  Maria Giovanna Gandolfi, Carlo Prati

Het gebruik van voorgemengde biokeramishe wortelkanaalcementen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen onder endodontische specialisten en algemene tandartsen. Deze sealers bevatten vaak één of meer bioactieve componenten, zoals calcium silicaat (CaSi), radiopake middelen en verdikkingsmiddelen, en worden vaak aangeduid als ‘biokeramische’ sealers.

Er zijn verschillende classificaties voorgesteld voor biokeramische sealers, gebaseerd op hun verschillende samenstelling en hun gebruik, zoals poeder-vloeistof, pasta-pasta en voorgemengd “klaar voor gebruik”. De voorgemengde sealers zijn voornamelijk erg populair maar hun samenstelling kan mogelijk leiden tot problemen m.b.t. de uithardingstijd of tot gebrek aan complete uitharding.

Ondanks hun veelbelovende eigenschappen, hebben biokeramische sealers ook kritiek gekregen. Sommige studies tonen aan dat apicaal geëxtrudeerde sealers radiografisch kunnen resorberen, maar de steekproefomvang van deze studies is vaak klein, waardoor robuuste conclusies moeilijk te trekken zijn.

De impact van biokeramische sealers op behandelingsresultaten, post-operatieve pijn en hun dimensionele stabiliteit bij apicale extrusie blijft inconsistent in de literatuur en bijgevolg is het bewijs van hun klinische superioriteit ten opzichte van traditionele hars-gebaseerde sealers gebrekkig.

Deze systematische review en meta-analyse heeft tot doel de huidige literatuur over het gebruik van voorgemengde biokeramische sealers in wortelkanaalbehandelingen kritisch te evalueren. Door de beschikbare klinische onderzoeken te analyseren, wil deze review de voordelen en beperkingen van voorgemengde biokeramische sealers in vergelijking met traditionele epoxyhars-gebaseerde sealers identificeren.

Het richt zich op drie hoofdvragen:
1. Overlevings- en succespercentages van de behandelde tanden.
2. De frequentie van sealer-extrusie en resorptie.
3. Post-obturatie pijn.

Methoden

De auteurs voerden een systematische review en meta-analyse uit, waarbij ze drie elektronische databases doorzochten (PubMed, Web of Science, Embase en Scopus) tot 31 oktober 2023. Ze selecteerden 15 vergelijkende klinische studies, waarvan 11 gerandomiseerde klinische onderzoeken en 4 prospectieve klinische onderzoeken met controlegroepen.

Resultaten

Overlevings- en succespercentages

  • Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de groepen in termen van overlevings- en succespercentages. De follow-up van deze studie was gelimiteerd tot hooguit twee jaar.
  • De overlevingspercentages varieerden van 97,7% tot 100% voor biokeramische sealers en van 97,8% tot 100% voor epoxyhars-gebaseerde sealers.
  • De succespercentages varieerden van 75% tot 100% voor biokeramische sealers en van 86,2% tot 100% voor epoxyhars-gebaseerde sealers.

Sealer-extrusie en Resorptie

  • Een klein, niet-significant lager risico op extrusie werd waargenomen voor biokeramische sealers.
  • Radiografische resorptie van apicaal geëxtrudeerde sealers werd in één studie gerapporteerd voor biokeramische sealers.

Post-obturatie Pijn

  • Een klein, niet-significant lager niveau van post-operatieve pijn binnen 24 uur werd waargenomen bij gebruik van biokeramische sealers.
  • De meeste studies rapporteerden vergelijkbare niveaus van post-operatieve pijn tussen de twee groepen.

Conclusie

  • Deze systematische review is de eerste die verschillende klinische uitkomsten analyseert met voorgemengde sealers.
  • De resultaten tonen aan dat biokeramische sealers vergelijkbare klinische uitkomsten hebben als traditionele epoxyhars-gebaseerde sealers in termen van tandoverleving en succespercentages op middellange termijn, post-operatieve pijn en apicale extrusie.

Voor het originele artikel, klik hier.